Ak by ste ochutnali prvé vína vyrobené z bieleho hrozna pred niekoľkými tisíckami rokov, je takmer isté, že by mali oveľa bližšie k oranžovým vínam ako k bielym vínam, ako ich poznáme dnes. V Gruzínsku, sa oranžové vína vyrábajú dodnes a sú takmer súčasťou ich kultúrneho dedičstva. Moderné oranžové vína však pochádzajú najmä zo Slovinska, Talianska, Rakúska, ale aj zo Slovenska a ďalších krajín.
Farba oranžových vín má mnoho odtieňov, od zlatožltej až po veľmi sýtooranžovú, niekedy dokonca ružovú. Vzniká prirodzene po pomletí bieleho hrozna a macerácii hroznových šupiek s muštom a vínom za použitia jemnej oxidácie. Tento proces môže trvať niekoľko dní, týždňov alebo dokonca mesiacov. Existujú však vína, ktoré boli „na šupkách“ oveľa dlhšie.
Existuje mnoho metód a filozofií, ale cieľ je vždy rovnaký - získať intenzívnejšiu farbu a chuť, pôvodnú štruktúru a čo najrafinovanejšiu textúru výsledného vína bez toho, aby sa stratil výraz terroir. Niežeby to bolo inak v prípade výroby červeného vína, ale v tomto prípade sa vyrába z bieleho hrozna a úplne bez aditív, a veľmi často bez pridanej síry. Macerácia môže prebiehať v tradičných drevených sudoch, hlinených amforách (tým pôvodným gruzínskym sa hovorí Qvevri), betónových nádržiach a „vajciach“, nerezových alebo dokonca plastových nádobách. Nie sú stanovené žiadne pravidlá. Neexistuje ani pravidlo, či sa bobule majú alebo nemajú pred maceráciou pomlieť. Oranžové víno často nie je úplne číre a zvyčajne sa nefiltruje ani nečistí. Preto na dne fľaše nájdete jemný sediment - kultúra oranžového vína.
Ak má byť oranžové víno skutočne úspešné, musí sa vyrábať len z hrozna, ktoré nebolo zdecimované syntetickými postrekmi a hnojivami. To isté platí aj pre postupy v samotnej pivnici, kde žiadny enologický produkt nemôže nahradiť zdravé a kvalitné hrozno. V kombinácii s pevnou štruktúrou trieslovín, ktoré sú samy o sebe konzervačným a stabilizačným prostriedkom, táto jednoduchá matematika znamená, že oranžové víno je pravdepodobne najprirodzenejším produktom, ktorý možno vo svete vína nájsť. Vďaka požehnanému množstvu trieslovín bývajú oranžády plné chuti a zaujímavej štruktúry vyznačujúce sa až neuveriteľnou mnohovrstevnosťou. Plné oranžové vína sa svojou robustnosťou často približujú k červeným vínam, i preto sa podávajú pri teplote 14 - 18 °C; pri nižších teplotách sa môžu prejaviť len zriedka, ale existujú aj výnimky. V porovnaní s červenými vínami, ktoré sú často založené na alkohole a „džemovitej“ ovocnej chuti, je výhodou, že dochuť oranžových vín je napriek ich rustikálnemu charakteru často oveľa elegantnejšia.
Od oranžových vín nemožno očakávať primárne aromatické vlastnosti, na aké sme zvyknutí pri jednoduchších bielych vínach. Zvyčajne nás prekvapí komplexná aróma, v ktorej sa miešajú korenisté a zemité tóny čajov, rôznych bylín a korenín, ale aj kávy a kandizovaného ovocia, pomarančovej kôry a pod. Pri niektorých oranžových vínach môže byť škoda vypiť fľašu hneď. Skúste časť vína naliať do karafy a sledujte, ako sa vôňa rozvíja súbežne s vínom v pohári. Ako najvhodnejší typ skla sa osvedčili stredné a väčšie, širšie a otvorenejšie poháre.
Väčšina oranžových vín sa podáva v reštauráciách najvyššej kategórie, kde sa zvyčajne napárujú s konkrétnymi chodmi. Skvele sa hodia aj na kombinovanie s výraznejšími a pikantnejšími chuťami ázijských kuchýň. Nie náhodou sú “skin-contact whites” najobľúbenejšie v Londýne, Tokiu, New Yorku a Kodani, okrem iných škandinávskych metropol. Teda v miestach, ktoré udávajú smer modernej špičkovej kuchyni. To však neznamená, že by si nemalo nájsť svoje miesto i v bežných reštauráciách a baroch alebo na stole u Vás doma.
Food Pairings (Párovanie s jedlom)
Vďaka robustnej chuti a trieslovinovej štruktúre je oranžové víno veľmi univerzálne na kombinovanie s jedlom. Jeho kyslosť a komplexnosť dopĺňa mnohé jedlá, od stredomorských mezze a ázijskej kuchyne až po bohaté a výdatné jedlá, ako je jahňacie mäso a pečená zelenina. Triesloviny vína pomáhajú preťať tuk v dekadentnejších jedlách, zatiaľ čo jeho kyslosť vyvažuje chute, čo z neho robí vynikajúcu voľbu pre rozmanité kulinárske zážitky. Oranžové víno je podmanivý a starobylý druh vína, ktorý ponúka jedinečný degustačný zážitok. Jeho hlboká farba, komplexná chuť a všestranné kombinovanie s jedlom z neho robia obľúbené víno medzi odvážnymi milovníkmi vína.
Ak aj Váš podnik túží po raketovom raste, obmeňte s nami skladbu Vašej vínnej karty - možno stačí iba otvoriť mysel pre oranžové vína. Ozvite sa nám!
🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂