Kocovina z vína by nemala byť synonymom pre večer s niekoľkými pohárikmi, či už ide o večeru pre dvoch, ktorá sa trochu predĺžila, alebo o príjemnú degustáciu s priateľmi. Zatiaľ čo bolesť hlavy z príliš veľkého množstva vína poznáme všetci, úplne iná kapitola je silná nevoľnosť, ktorú zažívajú mnohí milovníci vína už po dvoch či troch drinkoch, je úplne iná kapitola. Čo všetko sa za nimi môže skrývať?
Histamínová intolerancia
Pálenie, pocit horúčavy a začervenanie nemusí byť spôsobené vašou nadšenou ochutnávkou vína, ale histamínovou intoleranciou. Tu si môžete vypestovať aj po rokoch bezproblémového popíjania. Histamín je látka, ktorá sa prirodzene vyskytuje v našom tele, ale niektorí z nás nemajú dostatok enzýmov na jeho spracovanie (alebo ho naše telo prestane samo vytvárať). Vo víne sa histamín objavuje počas dozrievania pri kontakte s kvasinkami a ako dôsledok jablčno-mliečnej fermentácie. Preto majú nefiltrované naturálne vína tendenciu obsahovať najviac histamínu. A tiež tie, ktoré prešli maceráciou šupiek - červené a oranžové vína. Ale aj s histamínovou intoleranciou nájdete u nás skvelé vína!
Tu nájdeš naše všetky nízkohistamínové vínka »
Siričitany
Na siričitany sa nás pýtate najčastejšie a preto majú svoje miesto v tomto zozname. Ako antioxidant ich do vína pridáva väčšina vinárov, rozhodujúce je však ich množstvo. Zákonom stanovená hodnota na Slovensku je 150 až 200 mg celkového SO2 na liter (v závislosti od množstva zvyškového cukru), ale väčšina našich vín neobsahuje ani polovicu tohto množstva. Niektoré z našich vín sú dokonca úplne bez pridaných siričitanov, čo je veľká úľava, ak máte intoleranciu. Treba však tiež dodať, že vďaka alkoholovému kvaseniu sa siričitany vo víne vyskytujú prirodzene v malých množstvách - nie sú len "zlou" prísadou, ale aj vedľajším produktom kvasenia.
Chemické látky
Každý z nás je inak citlivý na rôzne chemické prísady. Ak vás po víne opakovane bolí hlava a necítite sa dobre, aj keď ste to nepreháňali s množstvom, môže mať vás organizmus jednoducho nízku toleranciu na chemické zvyšky alebo pridané prísady vo víne. Oboje môžete totiž nájsť v bežných vínach zo supermarketov v obrovských množstvách. Ide najmä o zvyšky pesticídov a herbicídov používaných pri pestovaní, ktoré sa samozrejme počas procesu výroby vína úplne nestratia a dostanú sa z vinice až do pohára. U nás sa toho báť nemusíte. V našom výbere vín nájdete i také, ktoré pochádzajú z ekologických vinárstiev a hosporátia udržateľným spôsobom s láskou k prírode i rešpektom k vásmu zdraviu.
Triesloviny
Ak pre vás predstava pohára červeného automaticky znamená ťažkú hlavu, na vine môže byť okrem histamínu aj zlá tolerancia na triesloviny. Červené víno má prirodzene vyšší obsah trieslovín vďaka dlhšiemu kontaktu so šupkami a kôstkami, ktoré sa v nich nachádzajú. Počas macerácie a lisovania sa do vína uvoľňujú triesloviny a ich intolerancia môže byť dôvodom, prečo sa vám červené a dokonca aj oranžové víno spája s bolehlavom. Trafili sme sa? Nebuďte smutní, namiesto červených a oranžových vín, siahnite na náš výber bielych, pri ktorých sa nemusíte obávať.
Príliš veľa cukru
Pokiaľ ide o bolesti hlavy z vína, na zozname podozrivých môže byť aj zvyškový cukor vo víne. Kombinácia alkoholu a cukru nie je pre telo žiadnou veľkou radosťou. Množstvo zvyškového cukru, ktoré zostalo po prirodzenom kvasení, rozdeľuje vína podľa ich sladkosti. Vyšší obsah cukru zároveň často znamená i na vyšší obsah siričitanov, ktoré sa do vína pridávajú, aby sa zabránilo jeho ďalšiemu kvaseniu. To môže viesť vaše pátranie po príčine nevoľnosti z vína späť k spomínanej siričitanovej intolerancii. Máme však pre vás tip - vyskúšajte naše suché vínne favority!
Životný štýl alebo všetci to poznáme
Stres, dehydratácia alebo cigareta k poháru vína dokážu potrápiť každého, a to platí aj na konzumáciu nalačno. Vieme, že na tieto faktory sa ľahko zabúda, preto odporúčame spájať víno so zdravým rozumom. A niečím tučným, aby ste vydržali dlhšie alebo, presnejšie, spomalili vstrebávanie alkoholu do krvného obehu. K vínu tiež vždy pite dostatok vody. Aby ste sa vyhli dehydratácii, je ideálne vypiť aspoň dvakrát viac vody ako vína. Ak fajčíte, skúste na jeden večer vynechať cigarety a vychutnajte si len víno. Rozdiel uvidíte už na druhý deň! Nikdy nepite na smútok alebo nedajbože na depresiu. Víno vám síce na chvíľu zdvihne náladu, ale nepomôže pri dlhodobých problémoch, skôr ich ešte prehlbí.
Na záver chceme povedať, že víno je v konečnom dôsledku jednoducho alkohol. Ak vám po ňom býva často špatne, v prvom rade odporúčame kriticky zhodnotiť, či k vašej nevoľnosti neprispievate svojim životným štýlom.
Disclamer: Tento článok slúži len na informačné účely. Obsiahnuté informácie v žiadnom prípade nenahrádzajú lekársku konzultáciu. Ak máte zdravotné problémy súvisiace s konzumáciou vína alebo potrebujete prediskutovať svoj zdravotný stav, poraďte sa so svojím lekárom. Okrem toho každý človek reaguje na alkohol inak - konzumujte ho preto zodpovedne s ohľadom na svoje individuálne zdravotné potreby.